Prebivalci Japonske večino dneva preživijo na delovnem mestu. Japonska je namreč znana po svojih dolgih in napornih delovnikih, zaradi česar so delavci izpostavljeni velikim stresom. V podjetju Ferray, v Tokiu, so za ta problem našli rešitev: v poslovnih prostorih družbe Ferray domuje kar 9 mačk, ki se lahko prosto gibljejo po podjetju. Hidenobu Fukuda, direktor podjetja, je leta 2000 uvedel “politiko pisarniških mačk”: svojim zaposlenim dovoljuje, da svoje mačke prinesejo s seboj na delo. Poleg tega, vsakemu, ki s seboj prinese mačko in jo tako rekoč v podjetju “udomači”, mesečno plača približno 5000 jenov (40 EUR).

Vendar Ferray ni edino podjetje, ki posluje na ta način. Tudi druga japonska podjetja so sčasoma ubrala takšno pot in sedaj dovolijo prisotnost hišnih ljubljenčkov v pisarnah, da bi zmanjšali stres in živčnost zaposlenih.

V podjetju Oracle Japan imajo “pisarniškega psa” vse od leta 1991. Kendi, angleški ovčar, ki trenutno biva v podjetju je pridobil naziv “ambasador zdravja”. Kendi je že četrti pes zapored v Oracle Japan in ima celo svoj Twitter ter Instagram profil.

V Tokiu, hišni ljubljenčki niso dobrodošli le v pisarnah ampak tudi v kavarnah saj v kar 60 izmed njih, domujejo mačke.

Eri Ito, ena izmed zaposlenih v podjetju Ferray pravi, da imajo živali pomirjajoč učinek: “mačke spijo tukaj, za nami.. to je zdravilno.”
Vendar pa imajo mačke v pisarniških prostorih lahko tudi nekaj pomanjkljivosti: “včasih se zgodi, da mačka stopa preko telefona in prekine vezo ali da izklopi računalnik”, pravi gospod Fukuda.

#HappyPetHappyYou