Mačke so neodvisne a hkrati zelo občutljive živali. Čeprav so majhne, so lahko odlična družba in hitro postanejo pomemben del družine, vendar je bistveno, da imajo mačke kakor ostali člani družine svoj osebni prostor v stanovanju.
Veterinarji pojasnjujejo, da je izrednega pomena, da mačko disciplinirate in določite katera mesta v stanovanju bodo pripadala samo njej. Na ta način se bo bolje počutila in tudi vi boste bolj zadovoljni.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko prilagodite svoj dom, da bi osrečili vašega ljubljenčka:

1. Prostor za hrano
Mačka vedno potrebuje svežo vodo. Najbolje je, da je posoda z vodo in hrano postavljena v kuhinji ali dnevni sobi. Posodo je potrebno redno čistiti in po obroku odstraniti ostanke hrane. Mačjo hrano shranjujte v zaprti posodi in v prostoru, ki je lahko dostopen ter zračen, vendar oddaljen od mačjega stranišča. Mačke so zelo čiste živali in obstaja velika verjetnost, da se ne bodo počutile dobro v kolikor jim ponudite hrano v bližini njihovega stranišča.

2. Prostor za mačje stranišče
Mačke so izredno higijenične, zato sta tako lokacija kakor vzdrževanje mačjega stranišča izrednega pomena. Najbolje je, da posodo s peskom postavite na lahko dostopno, zračno in mirno mesto saj je hrup za mačko lahko zelo moteč, zaradi česar se lahko zgodi, da ne bo želela uporabljati stranišča. Umazana posoda je lahko tudi eden izmed razlogov zaradi katerih mačka ne bo želela na svoje stranišče in si bo poiskala drugo mesto za opravljanje potrebe, zato je tudi redno čiščenje peska bistveno. V primeru, da imate samo eno mačko, morate imeti vsaj dve posodi s peskom, če jih pa imate več, morate imeti vedno eno posodo več od skupnega števila mačk. Študije kažejo, da ima večina mačk raje drobnozrnat pesek z nežno teksturo. Idealna količina peska v posodi naj ne bi presegala pet centimetrov.

3. Prostor za spanje
Mačja postelja se mora nahajati na dobro premišljenem mestu. Ne glede na to, koliko imate radi svojega ljubljenčka, mu ne smete dovoliti, da spi v isti postelji z vami. Vedno je priporočljivo, da se spalni prostor mačke nahaja v drugi sobi. Veterinarji svetujejo, da se mačja postelja postavi v dnevno sobo ali drugo sobo oz. delno izoliran prostor, kjer lahko spi v miru in v tišini. Za spanje je idealno, da mački postavite blazino, košaro ali odejo, ki jo bo izolirala od mraza in vlage iz tal.

4. Igrače in prostor za igranje

Praskalnik je osnovni element na seznamu igrač za mačke. Volneni predmeti in papirnate žogice na vrvici so tudi odlična izbira. Za mačke je značilno, da si rade ostrijo nohte, zato je pomembno, da ji priskrbite predmete in prostor za ta namen, če ne želite, da mačka uporabi kavč ali drugo pohištvo za praskanje. Prav tako bi morali organizirati posebno mesto za igrače, najbolje kar ob postelji, saj bo tako mačka vedela, da jih lahko kadarkoli uporabi. Če želite, da je vaš ljubljenček še srečnejši, na steno postavite police na katere lahko pritrdite skrivališča iz kartona v katera bo mačka zahajala. Na ta način bo razvila svoje nagone in spretnosti kar med igranjem. Mačka bo to oboževala!