Si lahko predstavljate, da imate volka za hišnega ljubljenčka? Vedite, da v kolikor imate psa je enako kot, da bi imeli volka. Psi in volkovi imajo v 99% identičen DNK in vse pasme psov so potomci volkov. Ravno tako velja za mačke, katerih predniki so afriške divje mačke. Sčasoma je vsaka vrsta pridobila specifične fiziološke značilnosti, kar pojasnjuje raznolikost med ljubljenčki, ki jih vidimo danes.

Volkovi so oportunistični mesojedi, kar pomeni, da v času pomanjkanja hrane pojedo kar lahko najdejo. To navado so prenesli tudi na svoje pasje potomce: preživijo tudi s hrano, ki vsebuje sadje in zelenjavo, vendar so v osnovi še vedno mesojede živali. Po drugi strani pa so divje mačke, v nasprotju z volkovi, strogi mesojedi. Vedno so se prehranjevale le z mesom, zaradi česar je hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, neprimerna tudi za domače mačke.

Kakor vsi mesojedi, imajo tudi psi in mačke pravo fizionomijo plenilcev: kratek prebavni trakt in močno želodčno kislino (ki omogoča hitrejšo prebavo beljakovin), ostre in koničaste zobe (primerne za trganje mesa), čeljusti, ki se široko razpirajo (kar omogoča požiranje hrane brez žvečenja) in odsotnost amilaze (encima, ki je odgovoren za razgradnjo ogljikovih hidratov). Ravno zaradi naštetega, tako mačke kakor psi, potrebujejo hrano z visoko količino beljakovin, ki jim nudi sitost, zdrave zobe in dlako ter podaljša pričakovano življensko dobo.

Vedno izberite najboljšo hrano za vašega ljubljenčka: njegovo zdravje je tesno povezano z njegovo močjo in njegovimi spretnostmi.

Farmina Pet Food nasvet:
Ali poznate hrano Farmina N&D Grain Free? Njena formula je bila zasnovana v skladu z anatomsko in metabolično naravo psov in mačk. Je idealna hrana za vašega ljubljenčka, saj ne vsebuje žit in ima visok delež beljakovin. Na voljo je v štirih različicah, za pse in mačke: jagnjetina in borovnica, piščanec in granatno jabolko, merjasec in jabolko ter riba in pomaranča.